Historie M.C. Vogelvrij

De oprichting van MC Vogelvrij
We schrijven zomer 1974 toen er zowel in Groot-Ammers als in Nieuw-Lekkerland en omgeving een aantal zeer actieve motorrijders werd waargenomen. Deze zich op Harley’s , Duitse en Japanse voortbewegende motormuizen hadden zich wel eens afgevraagd of het oprichten van een heuse club wat zou zijn. Maar ja, wat en hoe was nog niet gemakkelijk. Dit waren o.a. Piet Worries, Teunis Eykelenboom, Arie v.d.Berg, Hans de Vroom, Paul Timmer, Jan Verhey en Louis Looren de Jong.Deze twee groepen kwamen apart al regelmatig bij elkaar voor een "bakkie” en een "pilsje”. Toen bekend werd dat er meer motorrijders, in de streek waren, die wel interesse hadden in een club, werd er op initiatief van Paul Timmer, Jan Verhey en Louis Looren de Jong een eerste toertocht georganiseerd; voor iedereen die daar zin in had. Hier kwamen 16 motorrijders op af waarna met 12 man een oprichtingsvergadering werd belegd in cafe Klein te Groot-Ammers.Deze vergadering werd gehouden op 18 augustus 1974 en bestond uit: Paul Timmer, Jan Verhey, Louis Looren de Jong, Arie v.d.Berg, Piet Worries,Teunis Eykelenboom, Eef Speyer, Jan v.d.Hoven, Hans de Vroom, Alie Duis van Dam, Dolf van Heugten, Kees Kooyman en Jan de Zeeuw. Tijdens deze eerste vergadering werd met handopsteken gekozen. Voorzitter werd Paul Timmmer, 2e voorzitter Alie Duis van Dam, Marijke Worries en Annie Timmer gingen het secretariaat doen. De financiën kwamen bij Kees Kooyman terecht, terwijl Jan Verhey het toergebeuren onder zijn hoede nam. Het eerste en grootste probleem was het vinden van een clubhuis c.q. ruimte. De oplossing kwam van Kees Kooiman op de tweede vergadering in oktober ’74. Het ging hier om een leegstaand woongedeelte van Meelfabriek Avee te Otteland.



De kamer werd ingericht met een paar banken en een eenvoudige bar. Een prima ruimte dus! Van oktober t/m december werden hier de clubmiddagen gehouden. Er kwamen toen zo’n 15 a 20 leden per week naar het clubhuis. Om het gebouw te bereiken moest men altijd via een hoge houten brug over de Wetering. Dat dat heel glad kan zijn ondervond menig een al snel met de vorst.De frisdranken bracht Jan v.d. Hoven mee van een groothandel en Paul Timmer vervoerde dat weer naar Ottoland. Dit leverde de befaamde "Vogelvrij-pendel-frisdrank- dienst” op. Nu de naam Vogelvrij al een paar keer voorgevallen is moet het ontstaan van die naam even verklaard worden.
Tijdens de oprichtingsvergadering werd er natuurlijk danig over de clubnaam gediscussieerd aangezien men naar een goed klinkende naam met inhoud zocht. Uiteindelijk kwam het voorstel voor Vogelvrij. De naam kwam van het oude huis van doktor van Nieuw –Lekkerland wat moest worden afgebroken i.v.m. de dijkverzwaring. Voor de leden van de nieuwbakken club staat de naam voor vrijheid, uitwaaien op de motor, maar ook voor kracht en trots. Een prima naam dus. Na december 1974 moest men al weer uit het Alvee clubhuis te Otteland en verwachtte een hoop problemen met het vinden van een nieuw clubhuis. De oplossing kwam sneller dan men dacht in de vorm van het gebouw van de Drumband te Groot-Ammers.Wel een beetje rommelig, maar een mooi nieuw, groot parkeerterrein in aanleg. Dit leverde de eerste tijd wel een probleem op als ze probeerden door de bagger bij het clubhuis te komen. Eén van de slachtoffers, Bert de Zeeuw, weet dat nog wel. Hij zat muurvast en moest er worden uitgetrokken. Door deze betere locatie kwam en er meer leden.

 





 


Op 14 februari 1975 werd officieel het eerste vaste bestuur gekozen. Paul Timmer als Voorzitter, Kees Kooyman penningmeester. In april dat zelfde jaar was er een tussentijdse bestuursverkiezing, omdat Dhr. Timmer aftrad i.v.m. de te grote drukte die de club met zich meebracht.( Hij deed toen bijna 90% van al het clubwerk) Paul heeft erg veel gedaan om in die begintijd de club goed van de grond te krijgen. Na Paul Timmer zijn nog vele goede voorzitters cq bestuursleden tot heden gepasseerd. En allemaal met het vogelvrije hart op de goede plaats. Tot slot nog de vraag hoe het embleem van de club ontstaan is. Welnu dit is een ontwerp van Louis Looren de Jong en stamt al uit de begintijd van de club. Het embleem is tot 2001 ongewijzigd gebleven. Daarna is enkel iets aan toegevoegd, maar de vogel in het embleem is blijven bestaan. Bij een club hoort een clubblad en dat kwam in 1979. Hiervoor werd ook een ontwerp gemaakt, dat vandaag de dag ook iets is aangepast. Dan denk je, we zitten gebakken in Groot-Ammers Bij het drumband gebouw. Helaas het pand moest worden gesloopt voor nieuwbouw woningen en al meer van die nare dingen.In de Schoolstraat van Nieuwpoort stond al enige tijd 1 lokaal leeg, en volgens de geruchtenstroom heeft de gemeente ons dit aangeboden als een goede vervanging van onze stek in Groot-Ammers. Achteraf bekeken waren we er alleen maar op vooruit gegaan. Een eigen parkeerterrein, en een eigen motorhome. Dit was iets wat de club alleen maar van kon dromen. Rust kwam er niet in de club want het ledenaantal nam gestaag toe tot over de honderd leden, en men dacht zelfs aan een serieuze ledenstop of toetredingseisen. Wat een weelde als club. En ook daar als motorhome rustte geen zege, er moest nieuwbouw huizen, etc. komen? Nu tot de dag van vandaag staat er nog niets alleen ons motorhome is een tijdelijke supermarkt geworden?
                                                 
Jullie begrijpen het al, in juli 2001 werd ons verzocht ons pand te verlaten en een nieuw onderkomen te zoeken. Daar waar wij zelf ook reeds hadden rond gekeken, zijn wij naar de gemeente gegaan om het oude pand van de voetbal. In mijn ogen beter had de gemeente het niet kunnen bedenken, een oud verwaarloost pand dat een vereniging zelf ging opknappen. Van enkel vier muren en een zwaar beschadigd dak moest een nieuw onderkomen verrijzen. Wel deze motorvereniging ging aan de slag en heeft een prachtig pand nu als onderkomen aan de Sportlaan te Groot-Ammers. 
Vanaf juli 2002 zitten wij in dit schitterende pand.